בשנת 2003, נפל דבר בעולם האינטרנט. וורדפרס (WordPress) יצאה לראשונה לשוק, והצטרפה לשדה המשחק – הלא כל כך רחב עד אז – של תוכנות בניית אתרים בקוד פתוח. כיום, למעלה מעשור לאחר מכן, אפשר להכריז בפה מלא שהמהפכה הושלמה. במצב הדברים הנוכחי, אחוזים ניכרים מבין האתרים המופיעים באינטרנט נבנו באמצעות וורדפרס, וניהולם הופך לפשוט יותר עקב היתרונות של אותה מערכת בדיוק. לפניכם כל מה שחשוב לדעת על וורדפרס ויתרונותיה.

מהי וורדפרס?

וורדפרס, מבחינה טכנית, היא מערכת בניית אתרים וניהול תוכן הכתובה בשפת PHP, על בסיס מסד הנתונים MySQL. באמצעות המערכת ניתן להפעיל אתרים מכל סוג, החל מבלוגים קטנים ועד לאתרים עמוסים של ארגונים גדולים, מאתרים תדמיתיים ועד לאתרי מכירה מקוונים. כל אלה נותנים את אותותיהם גם על הנתונים הרשמיים, המעידים על הצלחת המערכת: נתונים המצביעים על לא פחות מאשר כ-77 מיליון אתרי וורדפרס בעולם.

היות ומדובר בתוכנה חופשית, ניתן לתרום לה קודים מבלי שנדרש להוסיף זכויות יוצרים – היבט זה תורם לפיתוח המאסיבי שלה מגרסה לגרסה. לראיה, הגרסה העברית הראשונה של וורדפרס יצאה במהרה לשוק, בשנת 2004, והיא כללה את כל ההתאמות הנדרשות לשפה העברית, ובכלל זה הכתיבה שלה מימין לשמאל.

וורדפרס כיום, יש להדגיש, הפכה להיות גם קהילה לכל דבר ועניין. ברחבי האינטרנט ניתן למצוא אינספור פורומים, באנגלית ובעברית כאחד, בהם ניתן ללמוד על המערכת והאפשרויות שהיא מציעה בכל עדכון, להתמודד עם קשיים שצצים במהלך השימוש במערכת או להתייעץ עם בוני אתרים ועורכי תוכן לגבי סוגיות הנוגעות לאתר ספציפי.

היתרונות של וורדפרס

אז מה עומד בבסיס ההצלחה של וורדפרס? ובכן, רבים יציינו, ובצדק גמור, את הדגש הרב שניכר בתכונה על יצירת חווית משתמש מלאה. השימוש בוורדפרס, הן בבניית האתר הראשונית והן בניהולו לאחר מכן, נחשב לפשוט בכל קנה מידה. אפשר, בלחיצת כפתור, לשנות כל מאפיין ומאפיין באתר, החל מרמת התפריט ועד לרמת הווידג'ט הספציפי, כאשר התוכנה מציעה גם ערכות עיצוב מלאות, ביניהן ניתן לבחור. כל זאת מבלי שנדרש כל ידע בתכנות, ב-PHP או ב-HTML. הפלטפורמה, בהמשך לכך, מאפשרת יצירת עיצוב רספונסיבי, המותאם לפלטפורמה באמצעותה נכנסים לאתר – אחת הדרישות המרכזיות מכל אתר בעידן הסמארטפונים הנוכחי.

וורדפרס ידועה במערכת התוספים המגוונת שלה, שפשוטו כמשמעו, מתעדכנים להם כמעט מדי יום. הגם שהשימוש העיקרי בתוכנה נעשה ללא עלות, ניתן לבחור בין תוספים שונים המצריכים תשלום תוסף. בין השאר, מדובר כאן על ערכות עיצוב מתקדמות, הוספת פיצ'רים לאתר וכיוצא בזה. גם עם לוקחים בחשבון את עלות התוספים האלה, לא ניתן להתעלם מכך שהקמת אתר וורדפרס היא צעד כלכלי מחושב, שבכוחו לחסוך אלפי שקלים מדי שנה לשנה – ובלי שהדבר בא על חשבון התוצאות שמספק האתר, חלילה.

אז איך מתחילים?

יחד עם כל הפשטות שבשימוש בוורדפרס, חשוב לזכור שעדיין מדובר במערכת לבניית אתרים, ולכן היבטים שונים בה לא יהיו בהירים בהכרח לאדם הממוצע, אפילו זה המשתמש באינטרנט באופן מאסיבי. במרחב המקוון ניתן למצוא כמות מספקת של מדריכים וטיפים הנוגעים לשימוש בתוכנה, וניתן להשקיע שעות ארוכות על מנת ללמוד אותם על בוריים. עם זאת, במערכת דוגמת זו אין תחליף לניסיון, כך שלפני שנכנסים למים העמוקים – עם אתר מסחרי או אישי שצריך לתפקד לעילא ולעילא – מומלץ בהחלט לבנות מספר אתרי תרגול, עד ליצירת תיק עבודות של ממש.

כמובן שאפשר להיעזר מראש בחברות בניית אתרים, המציעות סל שירותים רחב הנוגע לאתרים וורדפרס: החל מתכנון האתר הראשוני, דרך בנייתו בפועל ועד לעדכון התוכן ולניתוח נתונים שונים הנוגעים אליו.